top of page
Search
  • Writer's pictureSari Åström

Kalevala CAL - palojen liitos - Väinämöinen


Väinämöinen, Ilmattaren ja meren poika, Kalevalan tarusankari. Hän on runonlaulaja ja suuri tietäjä, vahva loitsumestari -"Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen".

Kalevalassa Väinämöinen voittaa laulaen loitsinnassa Joukahaisen. Hän tietää melkein kaiken tarpeellisen ja hän käy myös Tuonelassa, kuolleiden maassa. Väinämöinen auttaa maailman luomisessa ja tällä kertaa hän jopa loitsii kaikki Kalevala ruudut yhtenäiseksi kokonaisuudeksi!


Mieleni minun tekevi,

aivoni ajattelevi

lähteäni laulamahan,

saa'ani sanelemahan,

sukuvirttä suoltamahan,

lajivirttä laulamahan.

Sanat suussani sulavat,

puhe'et putoelevat,

kielelleni kerkiävät,

hampahilleni hajoovat.

Veli kulta, veikkoseni,

kaunis kasvinkumppalini!

Lähe nyt kanssa laulamahan,

saa kera sanelemahan

yhtehen yhyttyämme,

kahta'alta käytyämme!

Harvoin yhtehen yhymme,

saamme toinen toisihimme

näillä raukoilla rajoilla,

poloisilla Pohjan mailla. (Kalevala, 1. runo, 1-20)

Voit jakaa kuvia Väinämöinen –liitoksesta sosiaalisessa mediassa hashtagilla: #kalevalacal_vainamoinen. Kalevala CAL:n hashtag on #kalevalacal .

Infoa Kalevala CAL:sta ja linkit peittoprojektin muihin osiin löydät Arteenin Kalevala CAL –sivulta.


Tietoa suunnittelijasta: Sari Åström

Sarin esittelyn löydät hänen ensimmäisen ohjeensa Ilmattaren yhteydestä.


Väinämöinen-ohje

Väinämöinen (pdf) <-- OHJE

Lisäksi löydät Väinämöisen suoraan tästä alapuolelta.

Linkki Väinämöinen -videoon, joka toimii kirjallisen ohjeen tukena. Videon on tehnyt Iris van Meer.

Muuta

Kuvia muiden tekemistä ruuduista löydät Instagramista: #kalevalacal #kalevalacal_vainamoinen

Infoa Kalevala CAL:sta ja linkit peittoprojektin muihin osiin löydät Arteenin Kalevala CAL –sivulta.


VÄINÄMÖINEN – palojen liittäminen

Sari Åström


Voit liittää Kalevala CAL -peiton palat toisiinsa työn edetessä ruutu kerrallaan tai lopussa kertarytistyksenä, mikäli haluat miettiä palojen järjestystä itse. Liitos koostuu kahdesta kerroksesta, jotka tehdään varsinaista lankaa ohuemmalla Pia -langalla, jolloin lopputulos on hiukan sirompi ja kevyempi. Ensimmäisellä kerroksella ruutu reunustetaan työn taustalle tulevilla kiinteillä silmukoilla (kKTks) ja samalla silmukkamäärä tasataan vakioksi. Jälkimmäisellä kerroksella pala liitetään olemassa oleviin ruutuihin kiinni. Liittämistapa ei ole kaikkein yksinkertaisin, mutta se on taatusti ruutujen ja peiton arvoinen – se toimii hyvänä taustana nostaen ruudut päärooliin. Liitos jatkuu myöhemmin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi peiton reunuksen kanssa.

Info:

Liittäminen onnistuu useilla eripaksuisilla langoilla, mutta kannattaa kiinnittää huomiota, ettei paksuuseroa varsinaiseen ruutujen virkkauslankaan ole liikaa tai liian vähän. Jos paksuusero on liian suuri, voi ongelmia tulla viimeistään reunaosuuden viimeisillä kerroksilla, jolloin reunuksesta voi tulla liian tiukka. Jos taas paksuuseroa ei ole laisinkaan, eli liitoksen tekee saman vahvuisella langalla kuin itse ruudut, voi erityisesti ensimmäisestä liitoskerroksesta ja viimeisistä reunuskerroksista tulla tönkköjä ja aaltoilevia. Lisätietoja langanpaksuuksista voit lukea Kalevala CAL yleisinfosta. Kalevala CAL:n kaikki infot ja ohjeet paloihin löytyy Arteenin Kalevala CAL sivulta.

CAL –projektin virallisia Lasse ja Pia –lankoja käytettäessä voit valita puoli numeroa pienemmän koukun ohuemmalle langalle, valitse koukku muutoin käyttämäsi langan ja käsialan mukaan.

Tässä ohjeessa on ensin ohjeistus reunakerroksille ja sen jälkeen varsinaiselle liittämiselle. Ensimmäinen kerros on aina sama, toinen kerros vaihtelee hiukan sen mukaan, liitetäänkö pelkkä sivu vai myös kulmia. Ruudun kulma liitetään aina VINOON vain olemassa olevaan, jo liitettyyn ruutuun. Peiton reunan kulmat jäävät toistaiseksi vapaiksi (liittämättä), mutta tämä kyllä korjautuu myöhemmin reunuksen yhteydessä.

Silmukat ja lyhenteet:

· kjs ketjusilmukka · ps piilosilmukka · ks kiinteäsilmukka · kKTks kevennetty kohotakakiinteäsilmukka · hy hyppää yli

Vinkkejä ohjeen lukemiseen

(…) Sulkeiden sisällä olevaa ohjetta toistetaan kerrottu määrä. Sulkeiden sisällä on vain yksittäisiä toistettavia osuuksia.

*-* Tähtien välissä olevaa osuutta toistetaan kerrottu määrä. Osuus sisältää yleensä useita yksittäisiä toistoja, esimerkiksi koko neiliön sivun matkalta.

Tekijänoikeudesta Minä, Sari Åström, pidätän oikeudet koko malliin, kuviin ja ohjeeseen. Sinulla ei ole oikeutta kopioida, muokata, jakaa tai myydä tätä kokonaisuutta tai mitään yksittäistä osaa. Voit jakaa www.arteeni.fi/kalevalacal linkin jos haluat jakaa ohjeen jonnekin. Voit myydä itsevalmistamasi tuotteen, kunhan mainitset minut suunnittelijana. Vain yksityiseen käyttöön. Kiitos!

Väinämöinen

Ohje ruudun reunukselle

1. krs

Liitä lanka itsenäisenä ks:na kulman kjs-kaareen, 1 ks. *Virkkaa sivulle yhteensä 45 kKTks lisäten tarvittava määrä silmukoita tasaisesti kunkin sivun matkalla niin, että virkkaat taulukossa kerrotun määrän 2 kKTks samaan silmukkaan. Virkkaa kulman kjs-kaareen 4 ks.* Toista * - * yhteensä 4 kertaa, jätä viimeiset 2 ks huomioimatta, sulje kerros ps:lla 1. ks:aan. Silmukkaluku per sivu: 45 kKTks ja 4 ks kussakin kulmassa


Kuva: Havainnollistavassa piirroskuvassa sininen alue edustaa ruudun yhtä reunaa, jonka kulmissa on kjs-kaaret. Vihreät X:t ovat ks ja punaiset X:t kKTks. kKTks määrä on yhteensä 45 per sivu, jolloin eri ruuduissa joutuu lisäämään eri määrän silmukoita. Huomaathan, että kerroksen yhteissilmukkamäärä on 49 per sivu.

Lista ensimmäisellä kerroksella lisättävistä kKTks –silmukoista kussakin ruudussa:

2. krs

*(5 kjs, hy 2, ps) 16 kertaa, 7 kjs, ps*. Toista * - * yhteensä 4 kertaa, katkaise ja päättele langat. Huom. kulmaan tuleva 7-kjs-kaari alkaa kulman toisesta ks:sta ja päättyy kolmanteen ks:aan, eli itse kulmassa ei hypätä yhtään silmukkaa yli. Muulloin hypätään aina 2 ks yli. Silmukkaluku per sivu: 16 x 5-kjs-kaari ja 7-kjs-kaari kussakin kulmassa


Kuva: Havainnollistavassa piirroskuvassa 0 on kjs. Kulmissa on 7-kjs-kaaret ja sivuilla 5-kjs-kaaret.

Ohje reunan liitokselle

1. krs Kuten edellä

2. krs Liitä ruudut toisiinsa toisen sivun virkkauksen yhteydessä. Aseta palat vierekkäin oikeat puolet päällepäin: 1. sivu: (5 kjs, hy 2, ps) 16 kertaa, 7 kjs, ps 2. sivu: (2 kjs, ps liitettävän ruudun vastaavaan kjs-kaareen, kulman kaaria ei liitetä vielä, 2 kjs, hy 2, ps) 16 kertaa, 7 kjs, ps (jätä kulman kjs-kaari vapaaksi). Jatka loput sivut aikaisempaan tapaan: *(5 kjs, hy 2, ps) 16 kertaa, 7 kjs, ps*. Toista * - * vielä kerran, katkaise ja päättele langat.


Kuva: Havainnollistavassa piirroskuvassa 0 on kjs ja 0 on ps. Kulmien kjs-kaaret jäävät toistaiseksi liittämättä.

Ohje kulmien liitokselle

1. krs Kuten edellä

2. krs Liitä ruudut toisen sivun virkkauksen yhteydessä. Aseta palat vierekkäin oikeat puolet päällepäin. Virkkaa alku kuten edellä. Liitettävässä kulmassa tehdään 7 kjs-kaaren sijasta: [3 kjs, ps viistosti vastakkain olevan liitettävän palan pitkään kjs-kaareen, 3 kjs] Huom. jätä liittämättä ne kulmat, joiden kohdalla ei ole viistosti jo liitettyä ruutua. Muilta osin kerros virkataan kuten aikaisemmin neuvottu.


Kuva: Havainnollistavassa piirroskuvassa 0 on kjs ja 0 ps. Kulma liitetään piilosilmukalla vinosti vastakkaiseen ruutuun, vierekkäisen ruudun kulman kjs-kaari jää yhä vapaaksi.

Ohje kulmien liitokselle, kun vieressä on jo toiseen suuntaan liitetty kulma

1. krs Kuten edellä

2. krs Liitä ruudut toisen ja kolmannen sivun virkkauksen yhteydessä. Aseta palat vierekkäin oikeat puolet päällepäin. Virkkaa alku kuten edellä.

Liitettävässä kulmassa tehdään 7 kjs-kaaren sijasta: [3 kjs, ps viistosti vastakkain olevan liitettävän palan pitkään kjs-kaareen JA edellisen liitoksen päälle, 3 kjs] Muilta osin kerros virkataan kuten aikaisemmin neuvottu.



Kuva: Havainnollistavassa piirroskuvassa 0 on kjs ja 0 ps. Kulma liitetään piilosilmukalla vinosti vastakkaiseen ruutuun niin, että aikaisempi vino liitos jää liitospiilosilmukan sisään. Näin molemmat liitokset kiinnittyvät siistiksi nipuksi, kuten valokuvasta näkyy.

Palojen liittämisjärjestys

Mallipeittojen palat on liitetty kuvan mukaisessa järjestyksessä (numerot vastaavat palan numeroa). Voit myös sommitella itsellesi mieluisan järjestyksen. Paloja voi vaihtaa bonuspaloihin tai tehdä mieluisimpia paloja useamman. Huomaathan kuitenkin, että pakettilangat on laskettu vain 24 palan mukaan ja yksittäisten värien riittävyys ei ole varmaa, jos muutoksia alkuperäiseen värisuunnitelmaan tulee paljon. Voit halutessasi tehdä peitosta pienemmän tai suuremman muuttamalla palojen määrää, mutta huomioithan, että reunan ohje soveltuu vain parilliselle määrälle paloja kussakin reunassa.


Vinkki. Voit jakaa kuvia Kalevalaruudustasi sosiaalisessa mediassa #Kalevalacal tai #kalevalacal_vainamoinen.



15,526 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page