top of page
Search
Writer's pictureSari Åström

Kalevala CAL - Osa 17 - Nuotiovalkea


"Meil on metsässä nuotiopiiri, missä kuusten kuiske soi..." Tämä alkujaan puolalainen kansansävelmä muistui mieleen tämän päivän palan nimestä. Kalevala CAL:n ympärille kasvanut kotimainen ja kansainvälinen virkkaajien yhteisö on kuin nuotiopiiri, jossa hengitetään ja virkataan samassa rytmissä palojen julkaisutahtiin.


Tempasi tulikipunan palavoihin pakkuloihin, koivun kääpihin kovihin, vaskisehen kattilahan. Kantoi tulta kattilassa, koivun kuorella kuletti nenähän utuisen niemen, päähän saaren terhenisen: sai tuvat tulelliseksi, pirtit valkealliseksi. (Kalevala, runo 48)

Voit jakaa kuvia Nuotiovalkea –ruudusta sosiaalisessa mediassa hashtagilla: #kalevalacal_nuotiovalkea. Kalevala CAL:n hashtag on #kalevalacal .

Infoa Kalevala CAL:sta ja linkit peittoprojektin muihin osiin löydät Arteenin Kalevala CAL –sivulta.


Tietoa suunnittelijasta: Heli Isoniemi


Olen 32-vuotias virkkausalan harrastaja. Perheeseeni kuuluu aviomiehen lisäksi kaksi leikki-ikäistä lasta ja islanninlammaskoira. Vapaa-ajastamme valtaosa menee 1930-luvulla rakennettua taloa peruskorjatessa. Äitini opetti minulle ketjusilmukoita jo alle kouluikäisenä ja ala-asteella virkkasin ensimmäiset pitsiliinani. Niitä onkin valmistunut vuosien mittaan melkoinen määrä. Keskityin muutaman vuoden enemmän neulomiseen ja mm. pitsihuiveja valmistui monta. Virkkauksen maailmaan syvennyin, kun näin Facebookissa haettavan virkkausohjeille kääntäjiä. Se oli tervetullutta aivopähkinää pikkulapsiaikaan. Kääntämisen ja muun vapaaehtoistyön myötä virkkaus on myös hieno mahdollisuus päästä osaksi mukavaa ja tekevää porukkaa sekä saada onnistumisen kokemuksia myös projektin pyörittämisestä. Virkkaus on myös tapani käyttää luovuutta ja päästä mm. sommittelemaan värejä.

Kalevala CAL –projektiin suunnittelin ensimmäisen virkkaustyöni ohjeineen, Nuotiovalkea –ruudun. Sen innoitus lähti virkkausohjekirjaa ja Kalevalan runoja selaillessa. Sain ajatuksen lukiessani tuleen liittyviä tekstejä ja mietin, miltä tuli näyttäisi virkattuna.

Vinkki Nuotiovalkea –ruudun virkkaajalle: Aikaisempien ruutujen jälkeen tämä lienee helpohko ruutu. Nauti tekemisestä ja huomaa, että kasikerroksen pylväsryhmät on suunniteltu kumolleen.

Suunnittelijan suosikit:

Lankamateriaali: Villasekoitteet ja puuvilla

Väri: Vihreän ja turkoosin sävyt, pitsiliinoissa lähinnä puhtaanvalkoinen

Virkkaussilmukka: Erilaiset pylväät

Virkkauspaikka: Virkkaustyö on kätevä ottaa mukaan, joten virkkaan lähes missä vain, autossa, sohvalla, sängyllä...

Nuotiovalkea

Testivirkkaajien vinkit

* Aloittelija ** HELPPO *** Keskitaso **** Vaativa

PIENEHKÖ Oikean kokoinen Suurehko

Voit säätää ruudun kokoa sopivaksi koukkukokoa muuttamalla. Jos ruudusta meinaa tulla pienempi, kokeile virkata isommalla koukulla. Tämän ruudun joustava rakenne helpottaa myös valmiin ruudun pingottamista oikeaan kokoon, eli hiukan pienempi koko ei edes haittaa.

Värit

Tästä löydät kerroskohtaiset värit eri lankapaketeille (voit klikata taulukot isommiksi) . Metsä -lankapaketin värit löytyvät myös itse ohjeesta.


Nuotiovalkea -ohje

Nuotiovalkea (pdf) <-- OHJE

Linkki Nuotiovalkea -videoon, joka toimii kirjallisen ohjeen tukena. Videon on tehnyt Iris van Meer.

Muuta

Kuvia muiden tekemistä ruuduista löydät Instagramista: #kalevalacal #kalevalacal_nuotiovalkea

Infoa Kalevala CAL:sta ja linkit peittoprojektin muihin osiin löydät Arteenin Kalevala CAL –sivulta.


6,997 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page