top of page
Search
  • Writer's pictureSari Åström

Kalevala CAL - Osa 7 - Lemminkäinen

Updated: Feb 2, 2021


Olemme päässeet seitsemänteen ruutuun. Numero seitsemän on maailmanlaajuisesti merkityksellinen numero: esimerkiksi suomalais-ugrilaisilla kansoilla seitsemällä oli pyhä merkitys, antiikin Kreikassa nimettiin maailman seitsemän ihmettä, Aleksis Kiven veljeksiä on seitsemän ja niin on Lumikilla kääpiöitäkin.


Lemminkäinen, jota kutsutaan myös nimillä Ahti Saarelainen ja Kaukomieli, on Kalevalassa esiintyvä punahiuksinen, korea nuorimies, joka on heikko vastustamaan naisten ja sodankäynnin kiusauksia. Lemminkäisen lisänimi on usein "lieto", joka merkitsee pehmeää tai lempeää, toisaalta kevytmielistä tai huikentelevaista.

Tuop' on lieto Lemminkäinen,

itse kaunis Kaukomieli,

lähteäksensä lupasi

Saaren kukkoa kosihin,

tuota mointa morsianta,

kaunokaista kassapäätä.

(Kalevala, runo 11, 61-66)

Voit jakaa kuvia Lemminkäinen –ruudusta sosiaalisessa mediassa hashtagilla: #kalevalacal_lemminkainen. Kalevala CAL:n hashtag on #kalevalacal.

Infoa Kalevala CAL:sta ja linkit peittoprojektin muihin osiin löydät Arteenin Kalevala CAL –sivulta.


Tietoa suunnittelijasta: Mirva Nikkanen


Olen Mirva Nikkanen, 42-vuotias kolmen lapsen äiti. Olen tehnyt käsitöitä koko ikäni. Mummoni, joka asui lapsuudenkodissani, opetti minulle kutomisen ja virkkaamisen taidon. Käsityöt ovat minulle elämän suola ja innostuksen lähde. Ne antavat kivaa tekemistä, onnistumisen iloa, hyviä ystäviä, keskustelunaiheita ja kaunista katseltavaa. Suosittelen lämpimästi! Olen suunnitellut aiemmin virkkaustöinä pehmoeläimiä ja vilttejä. Vilttejä virkatessa olen yhdistellyt kivoja ideoita eri lähteistä ja soveltanut niitä mieleisekseni.

Kalevala CAL –projektiin suunnittelin Lemminkäinen -ruudun. Suunnittelun pohjana käytin Kalevalan tarinaa, jossa Lemminkäinen kohtaa Pohjolan portin. Käytin siinä omaa silmää miellyttäviä muotoja. Tyyli muokkaantui käärmeajatuksesta ja lopuksi ne saivat kehyksen portista.

Vinkki Lemminkäinen-ruudun virkkaajalle: Keskustan käärmeiden teon jälkeen täytyy antaa tilaa luovuudelle ja nähdä mielessään neliskulmainen "portti".

Suunnittelijan suosikit

Lankamateriaali: Villa ja puuvilla

Väri: Valkoinen, vaaleanpunainen ja harmaa

Virkkaussilmukka: kiinteä silmukka ja pylväs

Virkkauspaikka: Sohvankulmassa hyvässä seurassa

Lemminkäinen

Testivirkkaajien vinkit

* Aloittelija ** HELPPO *** Keskitaso **** Vaativa

Pienehkö OIKEAN KOKOINEN Suurehko

Värit

Tästä löydät kerroskohtaiset värit eri lankapaketeille (voit klikata taulukot isommiksi) . Metsä -lankapaketin värit löytyvät myös itse ohjeesta. Huom. Sekä Kallio, Lampi, että Tunturi -värit päivitetty 15.9.


Lemminkäine -ohje

Lemminkäinen -ohje <-- OHJE

Linkki Lemminkäinen -videoon, joka toimii kirjallisen ohjeen tukena. Videon on tehnyt Iris van Meer.

Muuta

Kuvia muiden tekemistä ruuduista löydät Instagramista: #kalevalacal #kalevalacal_lemminkainen

Infoa Kalevala CAL:sta ja linkit peittoprojektin muihin osiin löydät Arteenin Kalevala CAL –sivulta.


7,775 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page