top of page
Search
 • Writer's pictureSari Åström

Sophie’s Universe Osa 19 – Sophien valinnat

Updated: Feb 10, 2019


Osassa 19 esittelen kaksi ruutua, joilla voit muuttaa neliön muotoisen Sophien suorakaiteen muotoiseksi (ohjeet ruutuihin vain englanniksi). Jos aiot käyttää näitä ruutuja, suosittelen, että teet myös reunuksen, jonka esittelen ensi viikolla.

Ymmärrän, etteivät kaikki pidä ruuduista, joten tämän ohjeen lopusta löytyy myös vaihtoehto niille.

Tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen peittoosi, joten jos olet epävarma, miten etenisit, voit odottaa ensi viikkoon, jotta näet, miltä reunus näyttää.

Ymmärrän, että tämä ”mysteerinen” osa on turhauttanut joitakuita, mutta toivon, että se on myös tuonut jännitystä toisille.


Päivitys: En halunnut tehdä Sophiestani suorakulmaista, mutta Mr Lookatwhatimade rakastaa ruutuja ja hän oli yhtä järkkymätön toivoessaan, että tekisin. Niinpä suurennan pientä Sophietani loppujen lopuksi kuitenkin. Toivotaan, että Jenny rakastaa minua tarpeeksi tehdäkseen minulle lisää ruutuja…

Sophie’s Universe Osa 19 – Sophien valinnat

Dedri Uys 2014. Kaikki oikeudet pidätetään. It’s All in a Nutshell -blogin kuvien käyttöön on lupa.

Resurssit

 • Lisää tämä CAL Ravelryn jonoosi

 • Sophie’s Universe CAL 2015 -tiedot

 • Voit tulostaa/tallentaa tämän ohjeen käyttämällä Print-friendly -painiketta tämän postauksen oikeassa alareunassa. Lisätietoa TÄÄLLÄ.

 • Estherin päivitykset näet TÄÄLTÄ – sieltä löytyy linkit kaikkiin videoihin.

Käännökset

 • Käännös hollanniksi: Dianne Baan

 • Käännös saksaksi: Maja Heidingsfelder

 • Käännös espanjaksi: Lynda Hernandez

 • Käännös ranskaksi: Sandra Larvin (ohjevideo: Géraldine Cymer)

 • Käännös tanskaksi: Tina Poulsen

 • Käännös (ja ohjevideo) venäjäksi: Natalie V. Alimpieva

 • CAL-tiedot ruotsiksi: Aneli Moberg from Paradisfrun Virkar

Materiaalit

Tässä ohjeessa on käytetty Scheepjeswol Cotton 8 -lankaa (saatavana Deramores-verkkokaupasta) ja 3,25 mm Clover Amour -virkkuukoukkua.Tarvittavat lankamäärät kerroksittain löydät TÄÄLTÄ.

Lankapaketit valinnaisiin ruutuihin ja reunukseen

Voit tilata lankapaketteja Jack/Lydia-ruutuihin ja reunukseen minun Wool Warehouse -verkkokaupastani ja Deramores-verkkokaupasta..

Valinnaiset ruudut

Jotkut teistä saattavat muistaa Piccadilly-ruudun, jonka kehitin yhtenä lokakuisena aamuna työmatkallani (nimensä se sai Piccadilly Line - metrosta, jota käytän päivittäin ja jossa virkkaan TODELLA USEIN). Facebook-postaukseni aiheesta löytyy TÄÄLTÄ. Käytin sitä myös Foursquare-ohjeessa.

Ruutu on yksinkertaisuudestaan huolimatta ihana. Voit kasvattaa neliönmuotoisesta Sophiestasi suorakaiteen muotoisen jommallakummalla näistä kahdesta versiosta, jotka nyt jaan (Jack ja Lydia ”oikean” Sophien sisarusten mukaan).

Ennen aloittamista

Sophie’s Universen lopullinen silmukkamäärä on 216 s / sivu (ilman kulmien 2 kjs -kaaria). Määrä on sama kuin 9 x 24 s.

Jokaisen ruudun lopullinen silmukkamäärä on 22 s / sivu. Kun tähän lisätään kulman 2 kjs -kaaret, silmukoita on yhteensä 24. Nyt nämä 2 kjs -kaaret lasketaan silmukoiksi, sillä ne tarvitsevat tilaa ja myös ne on ommeltava kiinni, kun ruutuja liitetään Sophieen.

Tarvitset siis yhdeksän ruutua Sophien ylä- ja alareunaan. Minä käytän vain Jack-ruutuja…


… mutta Esther (joka kuvaa videot) käyttää sekä Jack- että Lydia-ruutuja, jotta näet, miltä ne näyttävät.


Sophien suorakulmaistaminen

(Kyllä, keksin sanan ihan itse!)

Vaihe 1: Ruutujen ohjeet

Löydät Jackin ja Lydian ohjeet TÄÄLTÄ.(suomhuom. ohjeita ei ole käännetty suomeksi, mutta etsi videolinkit). Esther on kuvannut ohjevideot molemmista ruuduista. Ne löytyvät kunkin ohjeen alusta.


Päivitys: Penny Davis on muokannut Lydiaa ja luonut “Dedri’s Rose Garden” -ruudun. Sen ohje löytyy TÄÄLTÄ, jos haluatkin tehdä sen näiden muiden sijaan.


Vaihe 2: Sijoittelun ja värien päättäminen

Voit hieman leikitellä paperin paloilla ja värikynillä. Tai käyttää PicMonkey-ohjelmaa ja ladata siihen kuvan (pingotetusta) Sophiesta ja alla olevista ruuduista. Tee kuvista kooste, jossa on yhdeksän ruutua Sophien yläreunassa. PicMonkeyn käyttöön löytyy ohjevideo TÄÄLTÄ.

Muistathan, että tarvitset yhdeksän ruutua sekä ylä- että alareunaan eli yhteensä 18 kpl.

Voit valita värit, joita minä käytin (kts. kohta Materiaalit), tai käyttää Sophiesta ylijääneitä lankoja. Huomaathan, että pienen Sophien ylijäämälangat riittävät hyvin, mutta keskikokoisen ja suuren Sophien ylijäämät eivät riitä.

Vaihe 3: Ruutujen virkkaaminen

Kuten jo aiemmin mainitsin, silmukkamäärä vastaa Sophien silmukkamäärää (jos käytät yhdeksää ruutua). Ruutujen koko ei kuitenkaan välttämättä ole sama. Ruudun sivun tulisi olla yhdeksäsosa Sophien sivun pituudesta.

Pienen Sophieni sivu on 100 cm eli kunkin ruudun sivun pituuden tulisi olla n. 11 cm. Samalla 3,25 mm Clover Amour -virkkuukoukulla , jolla virkkasin pienen Sophien, ruutujen sivusta tuli tasan 10 cm. Niinpä otin pykälää suuremman koukun (3,5 mm). Tällä ruutujen sivu oli 11 cm, mikä oli täydellistä!

Muistathan pingottaa ruudut ennen mittaamista.


Pingottaminen tekee myös ruutujen ompelemisesta helpompaa, kun reunat ovat suorat.


Vaihe 4: Ruutujen yhdistäminen

Kun ruudut ovat valmiit, ne on yhdistettävä kahdeksi yhdeksän ruudun nauhaksi.


Suosittelen ruutujen yhdistämiseen vetoketjuliitosta, jos ruutujen reunukset ovat samanväriset. Esther Dijkstran ohjevideot löytyvät TÄÄLTÄ.


Jos ruutujen reunukset ovat kaikki erivärisiä, suosittelen ruutujen yhdistämistä virkkaamalla piilosilmukoita vain silmukan takareunoihin (oikeat puolet vastakkain) Attic 24 -blogin Lucyn tapaan.

Ellei kumpikaan näistä menetelmistä miellytä, lisää vaihtoehtoja löytyy TÄÄLTÄ.

Vaihe 5: Ruutujen ja Sophien yhdistäminen

Kun nauhat ovat valmiit, yhdistä ne samalla yhdistämismenetelmällä Sophien ylä- ja alareunaan.


Huomaat, että Sophien kulmat on myös liitettävä ruutuihin, joten Sophiessa on kaksi silmukkaa enemmän kuin nauhoissa. Joudut siis hieman soveltamaan. Helpointa on hypätä yhden silmukan yli kahdesti koko Sophien leveyden aikana. Älä hyppää yli kahta vierekkäistä silmukkaa. Sijoita ylihyppäykset riittävän kauas toisistaan, jottei niitä niin helposti havaittaisi.

Kun molemmat nauhat on kiinnitetty, olet valmis lisäämään työhösi reunuksen, joka on ohjelmassamme ensi viikolla.


Vaihtoehtoiset rivit

Jos et pidä ruuduista, voi käyttää As We Go Stripey Blanket -ohjetta Not Your Average Crochet -blogissa. Silmukkayhdistelmiä on paljon, joten niitä on helppo soveltaa.

Jotta voit käyttää tätä ohjetta Sophien muokkaamiseen, tarvitset silmukoita jonkin 24:lla kerrotun määrän + 1 silmukan. Kuten jo aiemmin todettiin, Sophien viimeisellä kerroksella on 216 s (ja kaksi 2 kjs -kaarta kulmissa), joten määräksi tulee (9 x 24) + 2. Tämä onnistuu, kun virkkaat molempiin kulmiin, ja hyppäät yli yhden silmukan jossain kohtaa sivua ensimmäisellä kerroksella.

Tämä version etu on se, että voit tehdä Sophiestasi todella uniikin valitsemalla mitä kerroksia virkkaat ja mitä et. Koska mahdollisuuksia on lukematon määrä, en pysty kertomaan, kuinka paljon lankaa tarvitaan.

Toivottavasti tapaamme ensi viikolla reunuksen parissa.

Muistathan tilata Weekly Newsletter -uutiskirjeen, jos haluat pysyä ajan tasalla. Voit käydä myös tykkäämässä Facebook-sivustani tai seurata minua seuraavissa kanavissa: Bloglovin, Google+, Pinterest, Twitter tai Instagram.

Onnellista koukuttelua! Happy Hooking!


271 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page