top of page
Search
 • Writer's pictureSari Åström

Sophie’s Universe – Osa 1 {CAL 2015}

Updated: Feb 10, 2019Tervetuloa Sophie’s Universe CAL:n ensimmäiseen osaan. Toivon, että olette täpinöissänne ja innoissanne päästessänne aloittamaan! Jos Tervetuloa-postaus on vielä lukematta, se kannattaa lukea nyt. Sieltä löytyvät tiedot langan valinnasta, virkkuukoukun koosta, valmiin peiton mitoista ja lisäksi yleiskuva siitä, mitä on tulossa ja mitä apuvälineitä on saatavilla.

Kyseinen postaus kannattaa lisätä kirjanmerkkeihin, sillä siihen lisätään linkit kaikkiin 20 ohjeeseen sitä mukaa kun ohjeet julkaistaan.

Kun olet lukenut kaiken tuon yllämainitun, keitä itsellesi kahvit (tai teetä, jos et ole kahvin ystävä), etsi mukava nurkkaus ja liity seuraani aloittamaan Sophie’s Universen ensimmäistä osaa. Ja sen jälkeen osaa 2. Osaa 2? Kyllä!! Kaikkien kärsimättömien iloksi polkaisemme tämän yhteisvirkkausprojektin käyntiin kahdella osalla!

Sophie’s Universe – Osa 1 {Valokuvallinen ohje}

©Chris Simon ja Dedri Uys 2014. Kaikki oikeudet pidätetään.

Mandala-osion ensimmäisten kuuden kerroksen inspiraationa on ollut vahvasti Chris Simonin Lace Petals Square (Osa 16 Block a Week CAL 2014 -projektissa). Itse asiassa ilman kohovirkkausta etupuolelle ja vain takareunaan virkattuja silmukoita se on suora kopio Chrisin suunnittelemasta. Niinpä en voinut edes harkita ohjeen julkaisemista ilman Chrisin lupaa käyttää hänen suunnittelemaansa keskiosaa. Onneksi hän suostui. Suurkiitokset, Chris!

Resurssit

Käännökset

Materiaalit ja värit

Tässä ohjeessa olen käyttänyt Scheepjeswol Cotton 8 -lankaa (saatavana Deramores-verkkokaupasta) ja 3,25 mm Clover Amour -virkkuukoukkua.

Muistathan lukea Tärkeitä vinkkejä -osion informaatiopostauksesta ennen aloittamista. Se sisältää tärkeää tietoa virkkuukoukun valintaan liittyen. Oikealla koukun valinnalla voit estää työn kupruilun.

Kaikkien kolmen version listauksen (koko, materiaalit, virkkuutiheys) löydät TÄÄLTÄ.

Scheepjeswolin ja Deramoresin lankapaketit

Jos olet kiinnostunut valmiista lankapaketeista, niiden tiedot löydät tästä alta. Deramores tarjoaa lankapakettia myös valinnaisiin neliöihin ja reunukseen (yksityiskohdat alla).

Sophie’s Universe -lankapaketit (UK)

Sophie’s Universe -lankapaketit (US)

Lankapaketit valinnaisiin neliöihin ja reunukseen

Jos haluat tehdä valinnaiset neliöt ja reunuksen, löydät tiedot lankapaketeista TÄÄLTÄ.

Cotton 8


Kerros 1 - Canary

Kerros 2 - Light Pink

Kerros 3 - Pink

Kerros 4 - Fuchsia

Kerros 5 - Light Turquoise

Kerros 6 - Light Turquoise

Kerros 7 - Light Turquoise

Kerros 8 - Canary

Softfun


Kerros 1 - Canary

Kerros 2 - Light Rose

Kerros 3 - Rose

Kerros 4 - Bordeaux

Kerros 5 - Light Blue

Kerros 6 - Light Blue

Kerros 7 - Light Blue

Kerros 8 - Light Blue

Stonewashed XL


Kerros 1 - Moonstone

Kerros 2 - Amazonite

Kerros 3 - Green Agate

Kerros 4 - Blue Apatite

Kerros 5 - Moonstone

Kerros 6 - Moonstone

Kerros 7 - Moonstone

Kerros 8 - Moonstone

Lyhenteet

Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty US-terminologiaa. Suomennoksessa käytetään suomalaista terminologiaa. (Suom.huom.)

 • TR – vain takareuna (BLO – Back loop only)

 • KTks – kiinteä silmukka kohovirkkauksena takapuolelta (Bpsc – Back post single crochet)

 • kjs – ketjusilmukka (Ch – Chain)

 • p – pylväs (Dc – Double crochet)

 • KEp – pylväs kohovirkkauksena etupuolelta (Fpdc – Front post double crochet)

 • KEks – kiinteä silmukka kohovirkkauksena etupuolelta (Fpsc – Front post single crochet)

 • puolip – puolipylväs (Hdc – Half-double crochet)

 • ks – kiinteä silmukka (Sc – Single crochet)

 • ps – piilosilmukka (Sl st – Slip stitch)

 • s – silmukka, silmukat (St/st’s – Stitch/stitches)

 • * – * Toista merkkien välistä ohjetta ohjeessa mainittu toistomäärä. Tätä merkintätapaa käytetään yleensä pidemmissä toistoissa, jotka voivat sisältää useampia ohjeita.

 • ( ) – Toista sulkujen sisällä olevaa ohjetta ohjeessa mainittu toistomäärä. Tätä merkintätapaa käytetään lyhyemmissä toistoissa.

Erikoissilmukat

 • Itsenäiset aloitussilmukat (SS – Standing Stitches): Kerroksen alussa tehtyjä kiinteitä silmukoita, puolipylväitä ja pylväitä, joita käytetään korvamaan perinteistä ketjusilmukka-aloitusta. Linkki ohjeisiin annetaan jokaisella kerroksella, jolla aloitusta käytetään.

Huomaamaton kerroksen päättäminen

Jos haluat päättää kerroksen huomaamattomasti piilosilmukan sijaan, löydät vaiheittaiset valokuvalliset ohjeet siihen TÄÄLTÄ. Jos päätät käyttää tätä tapaa, varmista, että ymmärrät, mihin silmukkaan yhdistäminen tehdään ja mistä silmukasta uusi kerros alkaa – muuten päättämisestä ei tulekaan huomaamaton!

Ohjeet

Kerros 1

Tee aloituslenkkialoitus (magic ring) ja virkkaa siihen 4 kjs (vastaa ensimmäistä pylvästä ja yhtä ketjusilmukkaa) ja 1 p {Kuva 1}. Toista (2 kjs, 1 p, 1 kjs, 1 p) yhteensä viisi kertaa {Kuvat 2–4}. Virkkaa 2 kjs ja sulje kerros piilosilmukalla aloitusketjusilmukoiden kolmanteen silmukkaan.

Jos aloituslenkkialoitus on sinulle uusi tuttavuus, tästä Moogly-blogin Tamaran ohjevideosta on varmasti apua. Muistathan, että aloituslenkkiä käytettäessä aloituslanganpää on pääteltävä huolella. Jos vain leikkaat langan poikki, koko työ on vaarassa purkautua!

Silmukkamäärät: 12 p, 6 x 2 kjs -kaari ja 6 x 1 kjs -kaari


Kerros 2

 • Jos jatkat samalla värillä, siirry piilosilmukoin seuraavaan 1 kjs -kaareen, 1 kjs ja 1 ks samaan kaareen.

 • Jos jatkat uudella värillä, liitä uusi lanka virkkaa 1 ks itsenäisenä aloitussilmukkana mihin tahansa 1 kjs ‑kaareen {Kuva 1}.

Toista (5 p seur. 2 kjs -kaareen {Kuva 2}, 1 ks seur. 1 kjs -kaareen {Kuva 3}) yhteensä viisi kertaa. Virkkaa 5 p viimeiseen 2 kjs -kaareen {Kuva 4}. Sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen ks:aan.

Silmukkamäärät: 30 p ja 6 ks {6 terälehteä}


Kerros 3

 • Jos jatkat samalla värillä, virkkaa 1 kjs ja 1 KEks samaan silmukkaan.

 • Jos jatkat uudella värillä, liitä uusi väri KEks:lla mihin tahansa edellisen kerroksen ks:aan. Virkkaa 1 KEks muuten itsenäisenä aloitussilmukkana, mutta virkkaa se silmukan rungon ympäri eikä silmukan yläosan etu- ja takareunaan {Kuvat 1 ja 2}.

*(1 p, 1 kjs) seur. 4 p:een. 1 p viimeiseen p:een {Kuva 3}. KEks seur. ks:aan {Kuva 4}.* Toista *–* vielä 5 kertaa, viimeistä KEks:aa lukuun ottamatta. Sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen ks:aan.

Jos aloitit tekemällä KEks:n itsenäisenä aloitussilmukkana, kerroksen sulkeminen piilosilmukalla voi olla haasteellista. Vedä aloituslanganpäätä niin, että erotat silmukan yläosasta silmukan molemmat reunat. Ellet onnistu työntämään koukkua molempien reunojen läpi, voit käyttää vain silmukan etureunaa.

Terälehtiä pitäisi olla kuusi. Jokainen terälehti koostuu viidestä pylväästä ja neljästä yhden kjs:n kaaresta. Terälehtien välissä tulisi olla 1 KEks.

Silmukkamäärät: 30 p, 6 KEks ja 24 x 1 kjs -kaari {6 terälehteä}


Kerros 4

Kerros 4 on yksinkertainen, mutta vaatii keskittymistä. Jouduin itse purkamaan tämän kerroksen monta kertaa, koska joko unohdin 1 kjs -kaaret tai virkkasin vääriin kohtiin. Tämän kerroksen lopussa kukka hieman kupruilee. Älä välitä siitä! Kts. kuva 4 alla.

 • Jos jatkat samalla värillä, virkkaa 1 kjs ja 1 KEks saman silmukan ympärille, johon suljit edellisen kerroksen piilosilmukalla.

 • Jos jatkat uudella värillä, aloita virkkaamalla 1 KEks itsenäisenä aloitussilmukkana minkä tahansa KEks:n ympärille {Kuva 1}.

*1 puolip ensimmäiseen p:een. Tätä ensimmäistä pylvästä voi olla hieman haasteellista löytää, sillä se on aivan kiinni KEks:ssa. Toista (1 kjs, 1 p seur p:een, 1 kjs, 1 p seur 1 kjs -kaareen) kahdesti. Virkkaa 1 kjs ja 1 p seur p:een {Kuva 2}. 1 kjs ja 1 puolip viimeiseen p:een. 1 KEks seuraavaan KEks:aan {Kuva 3}.* Toista * – * vielä viisi kertaa, viimeistä KEks:aa lukuun ottamatta. Sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen KEks:aan. Katkaise lanka, päättele langanpäät ja vaihda väriä.

Silmukkamäärät:

 • Yhteensä: 48 s ja 36 x 1 kjs -kaari {6 KEks, 12 puolip, 30 p ja 36 x 1 kjs -kaari}

 • Terälehti: 2 puolip, 5 p ja 6 x 1 kjs -kaari per terälehti {1 KEks terälehtien välissä}


Kerros 5

Tällä kerroksella ei virkata puolipylväisiin. Toisin sanoen jokaisen terälehden ensimmäinen ja viimeinen silmukka jätetään virkkaamatta, eli ne silmukat, jotka ovat puolipylväitä.

Liitä uusi lanka virkkaamalla kohovirkkauksena 1 ks itsenäisenä aloitussilmukkana minkä tahansa terälehden viimeisen pylvään ympärille takakautta {Kuvat 1 ja 2}. Olipas siinä määritelmää! Yksinkertaisemmin sanottuna virkkaat siis vain 1 KTks:n itsenäisenä aloitussilmukkana.

*2 kjs ja KEp terälehtien väliseen KEks:aan. Toista (2 kjs, 1 KTks seuraavaan p:een) yhteensä viisi kertaa.* Toista * –* vielä viisi kertaa, viimeistä KTks:aa lukuun ottamatta. Sulje kerros ps:lla ensimmäiseen KTks:aan.

Silmukkamäärät:

 • Yhteensä: 30 KTks, 6 KEp ja 36 x 2 kjs -kaari

 • Yhdessä terälehdessä: 5 KTks ja 6 x 2 kjs -kaari, ja 1 KEp terälehtien välissä


Kerros 6

 • Jos jatkat samalla värillä, siirry piilosilmukoin seuraavaan 2 kjs -kaareen. Virkkaa 5 kjs (vastaa ensimmäistä pylvästä + 2 kjs) ja 1 p seur. 2 kjs -kaareen. Näiden kahden pylvään tulisi sijaita niin, että edellisen kerroksen KEp on niiden keskellä {Kuva 1}.

 • Jos jatkat eri värillä, virkkaa 1 p seur. 2 kjs -kaareen itsenäisenä aloitussilmukkana. Virkkaa 2 kjs ja 1 p seur. 2 kjs -kaareen. Näiden kahden pylvään tulisi sijaita niin, että edellisen kerroksen KEp on niiden keskellä {Kuva 1}.

*2 kjs ja 1 puolip seur. 2 kjs -kaareen. Toista (2 kjs, 1 ks seur. 2 kjs -kaareen) kahdesti. Virkkaa 2 kjs, 1 puolip seur. 2 kjs -kaareen. Toista (2 kjs, 1 p seur. 2 kjs -kaareen) kahdesti {Kuva 2}.* Toista *–* vielä neljä kertaa.

Virkkaa 2 kjs ja 1 puolip seur. 2 kjs -kaareen. Toista (2 kjs, 1 ks seur. 2 kjs -kaareen) kahdesti. Virkkaa 2 kjs ja 1 puolip seur. 2 kjs -kaareen. Virkkaa 2 kjs ja sulje kerros ps:lla aloitusketjusilmukoiden kolmanteen silmukkaan (tai itsenäisenä aloitussilmukkana virkattuun p:een).

Huomaathan, että pylväät sijoittuvat edellisen kerroksen KEp:n molemmille puolille {Kuva 2}. Havainnollistan Kuvissa 1 ja 2 pylväiden paikkoja käyttämällä keltaista lankaa.

Silmukkamäärät: 36 s ja 36 x 2 kjs -kaari {12 ks, 12 puolip, 12 p ja 36 x 2 kjs -kaari}


Kerros 7

 • Jos jatkat samalla värillä, siirry ps:lla seur. 2 kjs -kaareen. Virkkaa 1 kjs ja 2 ks samaan 2 kjs -kaareen.

 • Jos jatkat eri värillä, virkkaa 1 ks seur. 2 kjs -kaareen itsenäisenä aloitussilmukkana ja toinen ks samaan 2 kjs -kaareen.

Virkkaa 2 ks seur. 2 kjs -kaareen. Virkkaa 3 ks seur. 2 kjs -kaareen. *Virkkaa 2 ks kahteen seur. 2 kjs -kaareen, virkkaa 3 ks seur. 2 kjs -kaareen.* Toista *–* vielä 10 kertaa. Sulje kerros ps:lla ensimmäisen ks:n takareunaan.

Silmukkamäärät: 84 ks

Laske silmukkamäärä!


Kerros 8

Tällä kerroksella virkataan vain silmukoiden takareunoihin (TR).

 • Jos jatkat samalla värillä, virkkaa 2 kjs (vastaa ensimmäistä puolip:tä).

 • Jos jatkat uudella värillä, virkkaa 1 puolip itsenäisenä aloitussilmukkana sen silmukan takareunaan, johon suljit edellisen kerroksen. {Kuva 1}

Virkkaa 1 TRpuolip seur. 5 s:aan ja 2 TRpuolip seur s:aan {Kuva 2}. *Virkkaa 1 TRpuolip seur. 6 s:aan, virkkaa 2 TRpuolip seur. s:aan.* Toista *–* vielä 10 kertaa. Sulje kerros ps:lla aloitusketjusilmukoiden toiseen s:aan (tai itsenäisenä aloitussilmukkana virkattuun puolip:een).

Silmukkamäärät: 96 TRpuolip


Noin! Ei ollut vaikeaa, eihän?

Jos haluat tarkistaa virkkaustiheyden, nyt on erinomainen hetki siihen. Tarkista virkkaustiheys TÄÄLTÄ.

Voit jatkaa osaan 2 TÄSTÄ.

Muistathan tilata Weekly Newsletter -uutiskirjeen, jos haluat pysyä ajan tasalla. Voit käydä myös tykkäämässä Facebook-sivustani tai seurata minua seuraavissa kanavissa: Bloglovin, Google+, Pinterest, Twitter tai Instagram.

Onnellista koukuttelua! Happy Hooking!


2,684 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page