top of page
Search
  • Writer's pictureSari Åström

Elämä on runo KAL - Värit


Viimein!! Tästä se lähtee!! Elämä on runo -KAL:n ohjeet löytyy Novitaknitsin sivuilta. Tässä ohjeen lisäksi hiukan inspiraatiota ja ideoita värien valintaan (linkki Novitan lankakarttaan).


Vinkkejä värien valintaan

  • mallipeitoissa käytetään sekä yksivärisiä että printattuja Novita 7 Veljestä -lankoja.

  • Värien sopivuus koukeroiseen kirjoneuleeseen kannattaa kokeilla neulomalla yksi ruutu ohjeen mukaan (huom. selkeälinjaisen kirjoneuleen värivalinta ei ole ihan niin kriittistä kuin näiden ornamenttien kanssa).

  • tausta- ja kontrastivärin välillä tulee olla tarpeeksi eroa ja kontrastia, jotta kuviot erottuvat

  • jos toisessa langassa on saman sävyisiä pilkkuja tai raitoja, sekoittuvat värit helposti ja kuviosta voi tulla epäselvää, toisaalta se voi olla oiva keino saada pehmeämpi lopputulos.

  • raitalangat ja pätkävärjätyt langat ovat hyvin haastavia kirjoneuleessa, sillä ne muodostavat jo itsellään hyvin vahvat väripinnat, eikä tausta- ja kontrastiväri tahdo erottua toisistaan

  • liukuvärjätyistä langoista (esim. Novita 7 Veljestä Pohjola ja 7 Veljestä Napapiiri) tulee upeaa elävyyttä ruutuihin, kun eri värisävyt osuvat eri kohtiin ruutua. Toisille tämä voi tietenkin aiheuttaa harmaita hiuksia ruutujen sommitteluun

  • ruutujen pohjavärin voi tehdä liukuvasti saman värin läheisillä sävyillä (esim. 7 Veljestä -langan harmailla lähisävyillä), kunhan vain huolehtii, että kontrastiväri erottuu kaikista taustan väreistä (valkoinen on turvallinen kontrastivärivalinta harmaiden sävyjen kanssa) - katso esimerkki Harmaja kuvista.

  • värien järjestyksellä on merkitystä; kummalla tekee taustan ja kummalla kuviot - lopputulos voi muuttua dramaattisestikkin - kannattaa kokeilla itse kummasta pitää enemmän. Katso Nalle -langoista neulottu esimerkki yltä.

  • Liitoksen ja reunuksen värit voi valita hyvin monella tavalla, ja niiden valinta riippuu todella paljon valituista väreistä. Alla näet kaaviokuvat eri värikombinaatioista (klikkaa kuvaa isommaksi). Ylärivissä vasemmalta on liitos ja reunus kontrastivärillä, seuraavassa liitos ja reunus kontrastivärillä ja niin edelleen. Alemmassa rivissä on samat versiot käänteisillä väreillä.

Novitan 7 veljestä ja muut vastaavan paksuiset Novitan langat

Novitan 7 veljestä ja muut vastaavan paksuiset Novitan langat ovat loistava valinta peittoprojektiin. Niistä saa tehtyä peiton suht nopeasti, värikartat ovat laajat ja kuviot näkyvät selkeästi. Tässä muutamia väriesimerkkejä, mitä olemme jo kokeilleet (selaa kuvia klikkailemalla nuolia sivuilla):

Muut Novitan langat

Ja alla muutama esimerkki muista Novitan langoista. Mikäli innostut kokeilemaan muitakin Novitan lankoja, niin suosittelemme valitsemaan villa- tai villasekoitelangat varsinkin jos kirjoneuleet eivät ole sinulle kovin tuttuja. Kasvikuidut, esim. puuvilla, saattaa joustamattomana olla kokemattomalle hiukan haastavampi vaihtoehto.

Kaikki ei toimi yhtä hyvin: Tässä myös muutama varoitus... kirjoneulepeitossa on kova työ, joten kannattaa säästää erilaisten tehostelankojen ja moniväristen lankojen käyttö johonkin muuhun yhteyteen. Esimerkiksi lyhyet väripätkät ja raidat luovat jo itsellään niin vahvaa ilmettä, että kirjoneuleeseen yhdistettynä jäljestä tulee helposti levoton. Myös kovin pienellä kontrastilla kirjoneuleen vaivannäkö voi olla lopputulosta suurempi.
Pidemilläkin raidoilla raidat kapenevat huomattavasti työn reunoja kohti ja kuvan esimerkissä ulkoreunan väriraidat ovat enää alle kerroksen mittaisia. Vahvat kontrastit raitojen väreissä menevät sekaisin kuvion kanssa. Tulos on mielenkiintoinen, mutta harkitsisin vahvasti koko peiton tekemistä esimerkiksi tällä yhdistelmällä.

Entäs jos ei malta odottaa seuraavaa ohjetta? Miltä näyttäisi, jos koko peitto olisi tehty vain yhdestä ruudusta? Ei laisinkaan huonolta - tässä esimakua Sydän lyö -ruudusta alla:

Onnea Novita!

Mitkä värit sinä valitset? Voit tulla mukaan fiilistelemään ja juhlimaan myös Elämä on runo - KAL Facebookryhmään. Voit jakaa ja seurata kuvia Instagramissa hashtageilla #elämäonruno, #novitaknits ja #arteeni.
428 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page